Στην παράσταση «Αν εσύ ήμουν εγώ» της DUENDE Ικαρίας

Ένα από τα πρώτα μελτέμια έγινε η αιτία να ακυρωθεί η παράσταση της Παρασκευής αφού στο προαύλιο του γυμνασίου – λυκείου του Αγίου, ο θεός έπαιρνε τον κόσμο, πόσο μάλλον τα σκηνικά. Αναγκαστικά λοιπόν προέκυψε αλλαγή χώρου και παρακολουθήσαμε το έργο στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου. Αυτή η μεταφορά έφερε μια μικρή αναστάτωση στη θεατρική ομάδα αφού το καθετί έπρεπε να κουβαληθεί και να στηθεί αλλιώς. Ευτυχώς, τέλος καλό όλα καλά.

Η παράσταση ξεκίνησε με τον τσακωμό του Άρη και της Τίτας, δύο αδελφών που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια που λείπει η κατανόηση. Οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να εκτιμούν το αντίθετο φύλο. Αποδεικνύεται ότι ακόμα κι οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν. Χωρίς αυτογνωσία, εκτός από το δικό τους χάσμα, δημιουργούν ένα δεύτερο στα παιδιά τους που μαλώνουν συχνά κι αυτό κάνει τη συμβίωση τους πολύ προβληματική.

Έπειτα από έναν συνηθισμένο τους καυγά, η Τίτα εύχεται στον Άρη να ήταν στη θέση της για να μπορέσει να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι κορίτσι. Το ίδιο όμως εύχεται και ο Άρης στην αδερφή του. Κατά ένα περίεργο τρόπο οι ευχές τους πραγματοποιούνται και προς μεγάλη τους έκπληξη παίρνουν το ένα τη θέση του άλλου. Πρέπει να αντιμετωπίσουν από άλλη σκοπιά τη θέση τους στην οικογένεια, τους ρόλους τους, τη συμπεριφορά γονιών και φίλων.

Η παράσταση, μας πρόσφερε άφθονο γέλιο και μας ψυχαγώγησε με τον πιο εκπαιδευτικό τρόπο γιατί έδωσε την ευκαιρία, κυρίως στα παιδιά και στους έφηβους, να σκεφτούμε ότι όσο κι αν είμαστε διαφορετικοί, άλλο τόσο είμαστε ισότιμοι. Ήταν ένα μάθημα εκτίμησης και σεβασμού. Μέσα από απροσδόκητες ανατροπές, αστείες και απρόβλεπτες καταστάσεις, το έργο θίγει το θέμα της αρμονικής συνύπαρξης των δύο φύλων μέσα στον στενό συγγενικό περιβάλλον αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό.

Η Άντα, ο Αντώνης, η Δέσποινα (εναλλάξ με την Ειρήνη), ο Νίκος, ο Κώστας και η Ελευθερία (εναλλάξ με την Ολυμπία) ξεπέρασαν πάλι τον εαυτό τους και απέδωσαν κωμικά την τραγική ανισότητα ανδρών και γυναικών, γονιών και παιδιών. Το μήνυμά τους που υποδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας και συντροφικότητας ήταν ξεκάθαρο και ευχαριστούμε ξανά τη θεατρική ομάδα DUENDE, ηθοποιούς και συντελεστές, για τις πινελιές πολιτισμού που μας προσφέρουν τόσο για τις προσεγμένες επιλογές τους όσο και για το καλοδουλεμένο αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια για το αδιαμφισβήτητο μεράκι τους και την προσπάθεια, εφέτος και συνολικά.

πηγή