Crowdfunding: Φτιάχνουμε ΜΑΖΙ το πρώτο κλειστό θεατράκι στην Ικαρία

Η DUENDE, ένα Προπολεμικό Σχολείο και το Πρώτο Κλειστό Θέατρο

Είμαστε η DUENDE μια μεγάλη παρέα, με πολύ αγάπη για το θέατρο, που ξεκίνησε από τις Ράχες Ικαρίας και φέτος γινόμαστε 20 χρονών!

Λεωφορείο για Τσιβιταβέκια

Από το 2002 έχουμε αδιάκοπη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του νησιού. Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας αποτελείται από 30 μέλη που βρίσκονται την Ικαρία, ενώ πάνω από 150 άτομα έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις της από την έναρξη της λειτουργίας της. Με επιλογές έργων που μας ενθουσιάζουν και για τις οποίες είμαστε περήφανοι, με εργαλεία το λόγο, το σώμα, τη φαντασία και τη δυναμική της ομάδας έχουμε ανεβάσει 30 θεατρικά έργα ευρέως φάσματος ρεπερτορίου, εκ των οποίων τέσσερα σε πρωτότυπες διασκευές και ένα εξ ολοκλήρου γραμμένο από εμάς.

Η DUENDE είναι μία αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενη θεατρική ομάδα. Τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από τα εισιτήρια των παραστάσεων και το ετήσιο πάρτι της. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να ταξιδεύει τις θεατρικές της παραγωγές σε όλη την Ικάρια και σε άλλα νησιά, να συντηρεί το στέκι της και να ανανεώνει συνεχώς τον εξοπλισμό της. Τα μέλη της ομάδας είναι όλοι ερασιτέχνες και κανένας δεν έχει υλική αποζημίωση για την συμμετοχή του.

Εκτός από τις παραστάσεις, η DUENDE αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για δράσεις οργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Επίσης, οργανώνει και συμμετέχει σε φεστιβάλ, συνεργάζεται με ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές ομάδες, και στηρίζει τις προσπάθειες τοπικών συλλόγων και φορέων για καλλιτεχνική δημιουργία.

Το πρώην δημοτικό σχολείο των Μαντριών

Το πρώην δημοτικό σχολείο των Μαντριών χτίστηκε πριν από τον πόλεμο και φιλοξένησε για πενήντα χρόνια περίπου τα παιδιά του χωριού.

Η DUENDE στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο των Μαντριών που χτίστηκε πριν από τον πόλεμο του ‘40 και φιλοξένησε για, περίπου, πενήντα χρόνια τα παιδιά του χωριού.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 τη διαχείριση του χώρου είχε αναλάβει ο τοπικός σύλλογος. Το 2008, με απόφαση της Νομαρχίας Σάμου και του Δήμου Ραχών Ικαρίας, έγινε το στέκι της ομάδας μας και από τότε ο χώρος είναι ζωντανός και γεμάτος δραστηριότητες καθώς σχεδόν καθημερινά το επισκέπτονται μέλη της ομάδας.

Το εσωτερικό χρησιμοποιείται για πρόβες και συναντήσεις, ενώ στο αριστερό τμήμα του φιλοξενεί το βεστιάριο και τον εξοπλισμό (φώτα, ηχητικά, σκηνικά κ.λπ.)

Περίπου στο τέλος κάθε άνοιξης το προαύλιο μεταμορφώνεται σε ένα ανοιχτό θέατρο, 120 θέσεων, όπου γίνονται οι τελικές πρόβες και συνήθως τις πρώτες παραστάσεις της ομάδας.

Το σχέδιο μας

Ένα από τα όνειρα της DUENDE είναι να δούμε το εσωτερικό του κτιρίου να μεταμορφώνεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο θέατράκι με σκοπό:

 • Να αναβαθμίσουμε τις πρόβες μας έχοντας ένα χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα έργο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τον προαύλιο χώρο, εξαρτώμενοι από τα καιρικά φαινόμενα.
 • Να επεκτείνουμε την θεατρική μας δράση και τον χειμώνα.
 • Να προσελκύσουμε καλλιτεχνικές δραστηριότητες παντός είδους – παραστάσεις μουσικής, χορού, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα.
 • Να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης καλλιτεχνικής δημιουργίας με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός Ικαρίας.

Απαραίτητες Εργασίες

 1. Επισκευή της στέγης του κτιρίου (η στέγη μετράει πάνω 45 χρόνια ζωής, δεν έχει θερμομόνωση, ενώ είναι εμφανείς αρκετές σοβαρές και επικίνδυνες φθορές).
 2. Επιδιορθώσεις και βάψιμο του κτιρίου.
 3. Αναβάθμιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για την υποστήριξη θεατρικού φωτισμού (η ομάδα μας διαθέτει άφθονο) και ηχητικών.
 4. Επισκευή του πατώματος της αίθουσας.
 5. Τοποθέτηση κερκίδας 45 ατόμων – 5 σειρές των 9 ατόμων.
 6. Επένδυση του εσωτερικού με πλαστικό τάπητα και ηχομονωτικές κουρτίνες blackout.

Ο Δήμος Ικαρίας έχει δεσμευτεί για την προσφορά μεγάλου μέρους των οικοδομικών υλικών.

Όμως για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειαζόμαστε και τη συνεισφορά σας!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ: 18.000 ευρώ

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

 • Με συνεισφορά στην crowdfunding καμπάνια μας στο Indiegogo που θα βρείτε εδώ ή καταθέτοντας στον τραπεζικό λογαριασμό: GR48 0140 7850 7850 0210 1067 491 (ALPHA BANK, SWIFT/BIC CRBAGRAA, δικαιούχος: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ DUENDE)
 • Συμμετέχοντας στις εξορμήσεις οικονομικής ενίσχυσης που σχεδιάζουμε (πάρτι, αγορά κουπονιών, ημερολογίων κ.λπ.).
 • Παρακολουθώντας τις δράσεις μας στο fb και την ιστοσελίδα μας και συμμετέχοντας εθελοντικά στις εργασίες ανακατασκευής.
 • Προωθώντας τους σκοπούς του εγχειρήματος και της δράσης μας σε γνωστούς και φίλους σας.

ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ το πρώτο κλειστό θεατράκι στην Ικαρία.