Εντατικό σεμινάριο σωματικού θεάτρου τον Φεβρουάριο στην Ικαρία

Δημιουργία-κατασκευή χαρακτήρα με βάση την σωματικότητα, μέσω τεχνικής των viewpoints καθώς και γρήγορη εναλλαγή χαρακτήρων

3-5 Φεβρεουαρίου 6-11μμ (σύνολο 15 ώρες)
Αίθουσα Μανδριών

Το Σώμα και η σχέση του με τον Χώρο, αποτελεί τη βάση του ηθοποιού-δημιουργού ώστε να βιώσει και να εκφράσει συμπαντικά, την οποιαδήποτε ανθρώπινη κατάσταση. Έχοντας ως αφετηρία την εμπειρία του σεμιναρίου της ουδέτερης μάσκας της ομάδας Duende που έγινε στην Ικαρία, προτείνουμε να δουλέψουμε πάνω στα View Points, στην δημιουργία του σώματος και της φωνής ενός χαρακτήρα – ρόλου, αλλά και στην τεχνική γρήγορης εναλλαγής ρόλων (quick changes).

Τα View Points είναι μία τεχνική που ερευνά και οριοθετεί τη σχέση του σώματος με τον περιβάλλοντα χώρο. Χωρισμένα σε έξι διαφορετικά πεδία (χώρος, σχήμα, χρόνος, συναίσθημα, κίνηση, ιστορία) τα view points θα μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε τους τρόπους που μια ομάδα αποκτά κοινό κώδικα, κοινό σωματικό λεξιλόγιο και καλή επικοινωνία, ώστε να προχωρήσει στην ομαδική δημιουργία.

Μέσα από δομημένες σωματικές δράσεις και αυτοσχεδιασμούς καλλιεργείται η επίγνωση τους σώματος στον χώρο, η αντίληψη των άλλων σωμάτων σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Μέσα από την έρευνα μας στα view points θα προκύψει η ανάγκη δημιουργίας ρόλων – χαρακτήρων. Ποιο είναι το σώμα του χαρακτήρα, πως κινείται, πως αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, ποια είναι η φωνή του, πως μιλάει; Η διαδικασία δημιουργίας των χαρακτήρων αποτελεί μία έρευνα, ώστε όλα τα παραπάνω να σχετίζονται και να συνυπάρχουν οργανικά, με σκοπό την ολοκληρωμένη δημιουργία ενός χαρακτήρα – ρόλου.

Τέλος και με βάση όλα τα παραπάνω, πρόκειται να περάσουμε σε γρήγορες εναλλάγες ρόλων (quick changes) με σκοπό τη δημιουργία μικρών αυθύπαρκτων ιστορίων. Θα μελετήσουμε τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι χαρακτήρες μεταξύ τους, τις σχέσεις και τις ιστορίες που δημιουργούνται.

Εισηγητής: Φίλιππος Παπαχριστοδούλου

Ο Φίλιππος Παπαχριστοδούλου είναι ηθοποιός σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2009-2012), συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραγωγές στην Αθήνα απο το 2012-2014 με θεατρικές ομάδες όπως οι Blitz, NovaMelancholia, Naanαλλάκαι σκηνοθέτες όπως οι Γ. Κακλέας, ΦρώσοΛύτρα, Χλόη Μάντζαρη, Μάρθα Φριτζήλα, Γιάννης Μαργαρίτης κ.α. Επίσης έχει σκηνοθετήσει την ομάδα Bloomers. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Ρώσο σκηνοθέτη SergeiTcherkasski -Καθηγητή του StPetersburgTheatreArtsAcademy και τον ηθοποιό σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου, συνεργάτη την ομάδας Complicite
Τα τελευταία 2 χρόνια σπούδασε Σωματικό Δημιουργικό Θέατρο(DevisingTheater) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στην London International School of Performing Arts (LISPA) και αυτήν την περίοδο διανύει την παιδαγωγική του εκπαίδευση στην Lispa ενώ παράλληλα διδάσκει σεμινάρια Σωματικού Θεάτρου

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής
τηλ. 6934284525