Στην παράσταση «Γυάλινος Κόσμος» από την DUENDE Ικαρίας

Η θεατρική ομάδα DUENDE, στο καθιερωμένο πλαίσιο της περιοδείας των παραστάσεών της, έφερε στον Άγιο Κήρυκο το Γυάλινο Κόσμο, έργο που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας. Στο συγκεκριμένο έργο ο Λεύτερης Κουτούφαρης έκανε την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα.

Στο κλασσικό έργο του Ουίλιαμς παρακολουθήσαμε το ασφυκτικό τρίγωνο μάνας, γιου και κόρης. Είναι άνθρωποι που ζουν σε μια αδιέξοδη κοινωνία σαν τη δική μας, έχουν χάσει το νόημα της ζωής και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Εγκλωβισμένοι όλοι τους, καταφεύγουν στη φαντασία ή την ψευδαίσθηση για να ξεφύγουν αλλά τα όνειρά τους συνθλίβονται από το χρόνο και εντέλει οι προσδοκίες τους ματαιώνονται.

Ο Γυάλινος Κόσμος είναι το πιο βιωματικό έργο του συγγραφέα. Ο πρωταγωνιστής λέγεται επίσης Τομ, η αδελφή του υποφέρει από ψυχική νόσο όπως ακριβώς και η αδελφή του συγγραφέα ενώ από τη μάνα αναδύονται πολλά από τα χαρακτηριστικά της μητέρας του. Ακόμα και ο τίτλος έχει να κάνει με μια βιωματική εμπειρία. Περιγράφει ο ίδιος γλαφυρά τα «μικρούτσικα γυάλινα αντικείμενα στα ράφια» που αποτέλεσαν ένα είδος καταφυγίου, που «ανακουφίζουν τη σκληρότητα της ζωής και την κάνουν υποφερτή για τους ευαίσθητους ανθρώπους.»

Ο γυάλινος, εύθραυστος κόσμος μας επίκαιρος όσο το ’44 που πρωτοπαίχτηκε στο Σικάγο. Το σήμερα ως επανάληψη του χθες. Το οικονομικό μοντέλο που καταρρέει, που ακολουθεί η κοινωνική κατρακύλα και η εξαθλίωση. Οι άνθρωποι που μένουν απογοητευμένοι και γραπώνονται από μια μόνο προοπτική ή ελπίδα για να βγουν από τη μιζέρια. Μετά έρχεται ο ρεαλισμός και η σκληρή πραγματικότητα που διαχωρίζει το εφικτό από το ανέφικτο.

Ουσιαστικός ο φωτισμός του Βασίλη Λουκά που βοήθησε να δημιουργηθεί η σωστή ατμόσφαιρα του συνόλου. Οι οδηγίες του Λευτέρη δεν οδήγησαν σε σκηνοθετικές υπερβολές που θα ήταν περιττές. Έτσι οι ρόλοι προέκυψαν μετρημένοι και οι ηθοποιοί απέδωσαν λιτά την ουσία του δράματος.

Στον Άγιο είχαν προγραμματιστεί δύο παραστάσεις, 20 & 21 Σεπτεμβρίου. Λόγω καιρού ακυρώθηκε η δεύτερη, του Σαββάτου αλλά ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο στην αίθουσα των Γλαρέδων.

Οι DUENDE θα ρίξουν αυλαία στη Σύρο, στις 14 Οκτωβρίου. Θα μεταφέρουν εκεί το έργο “Αν εσύ ήμουν εγώ” αφού παίρνουν μέρος στην 25η συνάντηση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, που πραγματοποιείται εκεί από τις 10 ως τις 20 Οκτωβρίου.