Η φαλακρή τραγουδίστρια & οι βλαβερές συνέπειες του καπνού

«Οι Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού», διάρκεια 20’
του Άντον Τσέχωφ, (μετάφραση Ερρίκος Μπελλιές)
Παίζει ο Λευτέρης Κουτούφαρης

«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια», διάρκεια 60’
του Ευγένιου Ιονέσκο, (μετάφραση Ερρίκος Μπελλιές)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουκάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλίας Μπακόπουλος
Σκηνικά: DUENDE
Κοστούμια: Χρυσάνθη Γενούζου
Αφίσα: Teele Strauss
Φροντιστής: Λευτέρης Κουτούφαρης
Κονσόλα Ήχου: Βάσω Κοτζαμαρλή
Κονσόλα Φωτισμού: Λίνα Τσιγγερλιώτη

Βοήθεια στις πρόβες: Γιάννης Λιακόπουλος
Βοήθεια στα σκηνικά (καρέκλες): Ασημίνα Κόχυλα
Λογιστήριο: Κατερίνα Μαυρογιώργη – Ντυράντ

Παίζουν

Κος Σμίθ: Γιώργος Μαζωνάκης
Κα Σμίθ: Δέσποινα Σπανού
Υπηρέτρια: Ολυμπία Νταφούλη
Κος Μάρτιν: Βασίλης Λουκάς
Κα Μάρτιν: Φραντζέσκα Σερμπή
Λοχαγός Πυροσβεστών: Λευτέρης Τρικιριώτης

Για τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια»

Το έργο, χαρακτηρισμένο από τον συγγραφέα ως «αντι-έργο» είναι μία βουτιά στον παραλογισμό του καθημερινού και της γλώσσας. Είναι μια επίθεση σε αυτό που ο Ιονέσκο αποκαλούσε «παγκόσμιο μικροαστικισμό… προσωποποίηση παραδεδειγμένων ιδεών και συνθημάτων, πανταχού παρών κονφορμισμό». Εκείνο που θρηνεί, είναι η ισοπέδωση της ατομικότητας, η μαζική παραδοχή συνθημάτων και ετοιμοπαράδοτων ιδεών, που μεταμορφώνουν όλο και περισσότερο τις μαζικές μας κοινωνίες σε συλλογές από κεντρικώς κατευθυνόμενα αυτόματα. «Οι Σμιθ, δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν. Δεν μπορούν να σκεφτούν γιατί δεν μπορούν πια να συγκινηθούν, δεν μπορούν πια να νοιώσουν πάθος. Δεν μπορούν πια να υπάρξουν, μπορεί να «γίνουν» οποιοιδήποτε, οτιδήποτε, γιατί έχοντας χάσει τη δική τους ταυτότητα, ντύνονται την ταυτότητα των άλλων… είναι εναλλασσόμενοι».

Για τον Άντον Τσέχωφ και τις «Βλαβερές συνέπειες του Καπνού»

Ο Άντον Τσέχωφ (1860-1904) ήταν Ρώσος συγγραφέας πολλών διηγημάτων, μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, από τα οποία ξεχωρίζουν «Ο Θείος Βάνιας», «Ο Γλάρος», «Ο Βυσσινόκηπος» και «Οι Τρεις Αδελφές». Πασίγνωστα είναι επίσης τα μονόπρακτα του όπως «Πρόσκληση σε γάμο», «Η Αρκούδα», «Ο Γάμος».
Στη σύντομη και βασανισμένη ζωή του (ήταν φυματικός), άσκησε το λειτούργημα του ιατρού και διακρίθηκε όχι μόνο για την συγγραφική του δραστηριότητα αλλά και για την ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά στους συνανθρώπους του, καθώς επίσης και για τους πολιτικούς του αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία και τον σκοταδισμό.

Οι «Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού» είναι το τελευταίο μονόπρακτο που γράφει.

Οι ήρωες του Τσέχωφ είναι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν σε έναν κόσμο που εξελίσσεται, αλλάζει, είναι γεμάτος αδικίες, αντιθέσεις και συγκρούσεις ενώ οι ίδιοι διακρίνονται για την αδράνεια, την αφέλεια και τον αδύναμο ιδεαλισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι πότε φαιδρό, πότε δραματικό, πάντα όμως αναδύεται η αγάπη για τον άνθρωπο και η επιθυμία να ξεπεραστεί ο ασφυκτικός και φαύλος κύκλος της ζωής που τον περιζώνει.

Αφίσα

έτος

2008

συγγραφέας

Άντον Τσέχωφ, Ευγένιου Ιονέσκο

παραστάσεις

Ικαρία, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΕΘΑ (Μυτιλήνη)