«Μονόπρακτα» Ρίτσου-Καμπανέλλη

Η Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου
ερμηνεύει η Βούλα Χριστοδουλάκου

«Αυτός και το παντελόνι του» του Ι. Καμπανέλλη
ερμηνεύει ο Λευτέρης Κουτούφαρης

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Κουτούφαρης, Βούλα χριστοδουλάκου
Σκηνικά: Λευτέρης Κουτούφαρης
Φωτισμοί—Ήχος: Βασίλης Λουκάς
Νίκος Μπαρμπαγιάννης
Αφίσα: Βούλα Χριστοδουλάκου, Άννα Λαζαρέτου
Κείμενα και επιμέλεια προγράμματος: Βούλα Χριστοδουλάκου, Λευτέρης Κουτούφαρης, Βασίλης Λουκάς
Φωτογραφίες: Κυριακή Τριπολιτσιώτη

Αυτός και το παντελόνι του

Σε μια εποχή που ο νεοπλουτισμός δεν είχε μολύνει ακόμα τη συνείδηση και την καθημερινότητα του Έλληνα, όταν η μισθωτή εργασία πληρωνόταν με τρεις κι εξήντα, -τόσο κοινή με το σήμερα- τότε που τα ρούχα ήταν ελάχιστα, μόνο της δουλειάς και του σπιτιού, ένας καθημερινός, μεροκαματιάρης άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: Το καλό παντελόνι του, αυτό που φοράει στη δουλειά του είναι σκισμένο. Με αφορμή αυτό το γεγονός ξετυλίγεται ένας μίτος αναμνήσεων και προβλημάτων που πιάνουν όλο το φάσμα της ζωής του και όλα αυτά περιγράφονται με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο ο Καμπανέλλης ξέρει να γράφει.

‘’Ο αυτός’’ παίρνει τη μορφή ενός συμβόλου της εποχής, -μιλάμε για την περίοδο της Χούντας-εκπροσωπώντας έτσι ένα πλήθος ηλικιωμένων, εγκαταλειμμένων ανθρώπων που προσπαθούν να παλέψουν μέσα από τη μοναχικότητά τους για την επιβίωσή τους. Οι απόκληροι, όσοι ζουν μακριά από τα μάτια και τις καρδιές πολλών τυχερών ανθρώπων.
Αισθάνομαι όμως ότι είμαι ιδιαίτερα τυχερός γιατί μου δίνεται η ευκαιρία, μέσω αυτού του μονολόγου, να δείξω ένα μικρό μέρος από την ψυχή αυτού του ανθρώπου.

έτος

2014

συγγραφέας

Γ. Ρίτσος, Ι. Καμπανέλλης