Ο δράκος

«Σπάσε του ανθρώπου το κορμί στα δύο και θα τα τινάξει.
Σπάσε του όμως το πνεύμα και θα φάει από το χέρι σου.
Τι κρίμα που το πνεύμα είναι αόρατο και δε μπορείς να το δεις.»

Ε. Σβάρτς, «Ο Δράκος»

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια, Ενορχήστρωση, Φωτισμοί και Κείμενα Προγράμματος: Λουκάς Βασίλης
Μουσική: Μπακόπουλος Ηλίας
Κατασκευή Σκηνικού: Σπανός Ιωσήφ
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Σερμπή Φραντζέσκα
Κατασκευή Αντικειμένων: Τσαχάς Ευγένιος
Κοστούμια: DUENDE
Ράψιμο Κοστουμιών: Καρναβά Τατιάνα, Πέντζα Κατερίνα, Σερμπή Φραντζέσκα
Αφίσα και σκίτσα προγράμματος: Lingford Abi
Ταμείο: Τσάνα Εύη
Βοηθός Σκηνής: Κοτζαμαρλή Βασιλική

Παίζουν

Γάτος: Τσάνα Εύη
Λανσελότος: Μυλωνάκης Μπάμπης
Καρλομάγνος: Μαζωνάκης Γιώργος
Έλσα: Σπανού Δέσποινα
Χένρυ: Γιουνάς Δημήτρης
Δράκος: Μπακόπουλος Ηλίας
Δήμαρχος: Λιακόπουλος Γιάννης
Σκοπός: Τσαχάς Ευγένιος
Α’ φιλενάδα: Καλογερίδου Αθηνά
Β’ φιλενάδα: Νταφούλη Ολυμπία
Α’ άνθρωπος, Γάιδαρος: Κουτούφαρης Λευτέρης
Β’ άνθρωπος, Κατασκευαστής οργάνου: Τρικιριώτης Λευτέρης
Περιβολάρης, Φύλακας: Τζουράς Βασίλης
Α’ Υφάντρα, Πραγματευτής: Σερμπή Φραντζέσκα
Β’ Υφάντρα: Σκουρτανιώτου Μαρία
Καπελού, Άνθρωπος της πόλης: Πέντζα Κατερίνα
Σιδεράς: Σακούτης Γιάννης
Μαμά: Γκαβανόζη Εύη
Κοριτσάκι: Σαμιώτη Βασιλεία

Δύο λόγια για το έργο ...

Ο «ΔΡΑΚΟΣ» είναι το λιγότερο «παιδικό» και το περισσότερο καυστικό από τα θεατρικά παραμύθια του Σβάρτς. Είναι μια πολιτική σάτιρα που έχει δανειστεί τον μύθο του Αγ. Γεωργίου και χρησιμοποιεί πολλά από τα στοιχεία του παραμυθιού, όπως ζώα που μιλάνε, ιπτάμενα χαλιά, καπέλα που σε κάνουν αόρατο, μουσικά όργανα που κουρδίζονται μόνα τους κ.α.

Το έργο παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα ως καταδίκη του Ναζισμού και του Φασισμού. Ωστόσο, οι κριτικοί και οι αναλυτές δεν έχουν καταλήξει στους συμβολισμούς του έργου και αυτό είναι που κάνει τον «Δράκο» πραγματικά συναρπαστικό.

Ο Ιούλιος, αρχισυντάκτης σε αθλητική εφημερίδα, λάτρης του ποδόγυρου, αγχωτικός, ανασφαλής και αυτοκαταστροφικός φτάνει μετά από ένα αυτοκινητιστικό (ατύχημα;) στο «Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων». Εκεί θα γνωρίσει και θα συναναστραφεί με τους υπόλοιπους ένοικους του Ξενοδοχείου: το Μάγο Ρατζαπούρ, τον Πρόεδρο Ντελμπέκ, τη Μαρία, «εκ γενετής» καθαρίστρια και τέλος τη Λώρα, ένα κορίτσι καθηλωμένο από χρόνια στην αναπηρική καρέκλα του.

Όλοι οι ένοικοι περνούν στην πραγματικότητα κρίσιμες ώρες και περιμένουν να αποσαφηνιστεί η μοίρα τους. Κανένας δεν ξέρει πώς έφτασε, πότε θα μπορέσει να ξαναφύγει, ούτε προς ποιο προορισμό. Σ’ αυτόν τον παράξενο τόπο όλα είναι δυνατά: οι ψεύτες λένε την αλήθεια, οι φτωχοί βγάζουν γλώσσα, οι ισχυροί ταπεινώνονται, οι ανάπηροι περπατούν.

Υπεύθυνη για τη διαμονή τους είναι η αινιγματική Γιατρός S και οι δύο βοηθοί της. Τα ερωτήματα των φιλοξενούμενων γίνονται όλο και πιο έντονα και οι απαντήσεις αργούν να φτάσουν. Η Ζωή, ο Θάνατος, ο Έρωτας, ο Θεός, η Μοίρα, όλα τα ερωτήματα του ανθρώπου, ξαναμπαίνουν κάτω από τη σκιά ενός ασανσέρ, μιας αδυσώπητης μηχανής που πηγαινοέρχεται ατέρμονα μεταξύ δύο προορισμών, δύο Κόσμων.

Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πορευτεί και να δώσει Ουσία στη ζωή του; Τι νόημα έχουν οι πράξεις μας σε ένα φθαρτό και άδικο κόσμο;

Η υπόθεση του «ΔΡΑΚΟΥ»

Ο Λανσελότος, περιπλανώμενος ήρωας, τυχοδιώκτης και επαγγελματίας δρακοκτόνος φτάνει στην πόλη του παραμυθιού μας και φιλοξενείται στο σπίτι του Καρλομάγνου που είναι αρχειοφύλακας κρατικών εγγράφων και της κόρης του Έλσας. Εκεί μαθαίνει από τον Γάτο τους ότι την πόλη την εξουσιάζει τα τελευταία 400 χρόνια ένας φοβερός Δράκος που απομυζά όλο τον υλικό πλούτο, έχει σκορπίσει παντού τον φόβο και την καχυποψία. Ο Δράκος επίσης παίρνει για νύφη κάθε χρόνο μια νέα κοπέλα που την κλείνει στη σπηλιά του. Φέτος είναι η σειρά της Έλσας να γίνει η γυναίκα του και αυτή έχει δεχθεί το γεγονός αδιαμαρτύρητα πιστεύοντας ότι έτσι θυσιάζεται για την πόλη της.

Ο Λανσελότος αποφασίζει να βοηθήσει την Έλσα και να προκαλέσει τον Δράκο σε μονομαχία. Όμως, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης με επικεφαλείς τον Δημάρχο και τον γιο του Χένρυ, ιδιαίτερο γραμματέα του Δράκου, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την κίνηση αυτή του Λανσελότου και θα κάνουν τα πάντα για να τον αποτρέψουν.

Πόσο φοβερός είναι λοιπόν αυτός ο Δράκος και πόσο δύσκολο είναι να εξοντωθεί;

Κατά πόσο θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα της μάχης από τις πολεμικές δυνατότητες των δύο μονομάχων;

Πόσο θα αλλάξει η ζωή στην πόλη μετά τον τέλος της φοβερής αυτής σύγκρουσης;

Αφίσα

Μουσική

έτος

2003

συγγραφέας:

Ευγένιος Σβάρτς

μετάφραση:

Κατερίνα Αγγελάκη-Rooke

Παραστάσεις

Ικαρία, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΕΘΑ (Σύρος)