Η όπερα της πεντάρας

«Τους προβολείς στήσε, άπλετο φως στη ράμπα να πέφτει
η δράση να κυλάει, να παρασέρνεται στη δίνη
η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη
μα σα φακός να μεγεθύνει…»
Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι

 

Συντελεστές

Κατασκευή Σκηνικών και αντικειμένων Ιωσήφ Σπανός, Φραντζέσκα Σερμπή, Γιάννης Λιακόπουλος, Ηλίας Μπακόπουλος
Ταμείο Ομάδας: Εύη Τσάνα
Πρόβες Τραγουδιών: Βασίλης Λουκάς, Νίκος Πλάκας
Χορογραφία 7ης Σκηνής: Χρηστίνα Πανάγου
Βοηθοί Σκηνής: Βάσω Κοτζαμαρλή, Ιωσήφ Σπανός, Δημήτρης Γιουνάς
Εξωτερικός Συνεργάτης: Αντώνης Ξαγάς
Κοστούμια: Ομάδα Duende
Αφίσα, Σκίτσα Προγράμματος: David Vacher
Κείμενα Προγράμματος: Βασίλης Λουκάς
Υπεύθυνοι Αίθουσας: Λευτέρης Κουτούφαρης, Βασιλεία Σαμιώτη
Επιμέλεια Προγράμματος: Βασιλεία Σαμιώτη
Ενορχήστρωση*, Μουσική Επιμέλεια, Ηχογραφήσεις: Βασίλης Λουκάς
Φωτισμοί: Βασίλης Λουκάς, Χριστόφορος Κούβδος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουκάς

*Η ενορχήστρωση έγινε με βάση την πρότυπη του Συνθέτη χρησιμοποιώντας τα Sibelius 4.1, CubaseSX 2.2 και ήχους κυρίως από Edirol Orchestral και mda piano

Πάιζουν

Αλέξης Καλαϊντζάκης: Παπάς, Αστυνόμος Σμίθ
Μαρία Καλαντζή: Έντυ, Δείγμα Γ, Κορίτσι 3
Λευτέρης Κουτούφαρης: Φίλτς, Ζητιάνος, Δήμιος
Γιάννης Λιακόπουλος: Μαθιός, Δείγμα Ε, Ζητιάνος 3
Βασίλης Λουκάς: “Διευθυντής Σκηνής”, Δείγμα Α, Ζητιάνος 1
Γιάννης Μαυρογιώργης: Παρουσιαστής, Αγγελιοφόρος
Ηλίας Μπακόπουλος: Μακχήθ
Χρηστίνα Πανάγου: Κορίτσι 2
Διονύσης Παύλου: Μπράουν
Νίκος Πλάκας: Πήτσαμ
Βασιλεία Σαμιώτη: Πόλυ
Φραντζέσκα Σερμπή: Λούσυ, Σουγιάς, Δείγμα Β
Θανάσης Σκαμπαρδώνης: Χελώνας, Δείγμα Δ, Ζητιάνος 2
Δέσποινα Σπανού: Τζένυ
Εύη Τσανά: Κα Πήτσαμ
Nίκος Τσαντήρης: Σουγιάς, Αστυνομικός
Αυγή Χατζηγεωργίου: Κορίτσι 1

Λίγα λόγια για εμάς ... και εσάς ...

Όταν η ομάδα DUENDE συζητούσε το ανέβασμα του έργου “ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ”, βρέθηκε μπροστά σε δύο ερωτήματα που ζητούσαν απάντηση.

α) Τι ανταπόκριση μπορεί να βρει τέτοιο έργο από τον κόσμο της Ικαρίας; Το έργο είναι μια σκληρή κριτική στον κόσμο του καπιταλισμού και στις αξίες του: το κυνήγι του κέρδους, την απάτη, τη δίψα για εξουσία, την ηθική ασυδοσία για τους “ισχυρούς”, ταυτόχρονα με την αποξένωση, την απογοήτευση, τον ατομισμό, τα ηθικά εμπόδια για τους “αδύνατους”. Έχουν καμία σχέση όλα αυτά με τον κόσμο ενός απομακρυσμένου και ειρηνικού νησιού του Αιγαίου;

β) Τι πιθανότητες έχει ένας θίασος ερασιτεχνών ηθοποιών, με ελάχιστη θεατρική και μουσική παιδεία, με ελάχιστα τεχνικά μέσα, με το άγχος της επιβίωσης και την κούραση της πρωινής εργασίας, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός έργου τόσο πλούσιου, τόσο άρτιου, τόσο δύσκολου από κάθε άποψη;

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα πιστεύουμε ότι το σύστημα είναι παγκόσμιο. Απλώνεται από τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μέχρι τα εργοστάσια της Σεούλ και από τις πετρελαιοπηγές της Μ. Ανατολής μέχρι τα χωράφια της Βολιβίας. Τα βιώματα των Ικαριωτών δεν είναι μόνο τα πανηγύρια τους. Είναι και οι συναλλαγές τους με τις τράπεζες, τους κάθε λογής κερδοσκόπους, την κεντρική εξουσία˙ είναι και τα βιώματα των φοιτητών, των μεταναστών και των ναυτικών του νησιού˙ είναι και οι αγώνες τους για ειρήνη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Για την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα εμπνεόμαστε από τον ίδιο τον Μπρεχτ, τη ζωή του και το έργο του, ένα έργο που απευθύνεται όχι στον κόσμο του θεάτρου, τους διανοούμενους και τους κριτικούς, αλλά στην κοινωνία˙ που θέλει να προβληματίσει και όχι να εντυπωσιάσει˙ που έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στους απλούς ανθρώπους για την αλλαγή της κοινωνίας, χωρίς να καλύπτει τις αδυναμίες τους, χωρίς να συγχωρεί τα ελαττώματά τους.

Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος για τους ανθρώπους της ομάδας μας. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η παράσταση έχει να συνεισφέρει, έστω και λίγο, σε αυτόν τον τόπο: στην κουλτούρα, στις ιδέες και στην αισιοδοξία των ανθρώπων του.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Στο Λονδίνο, ο κύριος Πήτσαμ, μελετητής της ανθρώπινης συγκίνησης και άριστος «γνώστης» της Βίβλου, χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να στηρίξει την επιχείρησή του, ένα πρακτορείο ζητιάνων, που έχει μαζί με την αλκοολική γυναίκα του την κυρία Πήτσαμ.

Ο Μάκυ Μακχήθ, ο επονομαζόμενος «φονιάς», πασίγνωστος τραμπούκος, ληστής και νταβατζής, έχει το άγχος της κοινωνικής ανόδου.

Ο Μακχήθ θα ξελογιάσει την μονάκριβη θυγατέρα του Πήτσαμ, την Πόλυ, και θα την παντρευτεί σε ένα γάμο-παρωδία με καλεσμένους την συμμορία του και τον αρχηγό της αστυνομίας, Ιάκωβο Μπράουν, που είναι παιδικός του φίλος.

Ο πόλεμος μεταξύ του Μακχήθ και του Πήτσαμ δεν θα αργήσει να ξεσπάσει. Στη μάχη θα μπουν και οι ερωμένες του Μάκυ, η Τζένυ, μια ντίβα β’ διαλογής, και η Λούσυ, κόρη του Μπράουν και μελλοντική μητέρα του παιδιού του Μάκυ.

Ποιος θα βγει νικητής σε αυτό το έργο όπου ζητιάνοι, κακοποιοί, πόρνες και αστυνομικοί πλαισιώνουν τους βασικούς ήρωες;

Το τέλος είναι πέρα από κάθε προσδοκία και πραγματικά “ευτυχές” …

Αφίσα

Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ

Μουσική

έτος

2006

συγγραφέας

Μπέρτολτ Μπρεχτ

συνθέτης

Κουρτ Βάϊλ

μετάφραση - διασκευή

Σωτηρία Μαντζίρη, Εκδόσεις "Δωδώνη"